Svampe kan være farlige

-har du også ført den og tænkt ”jo jo, men vi er jo i Danmark”

Svampe, også her i Danmark kan godt være rigtig farlige.

Skulle dit barn spise en svamp, og du ikke ved hvilken svamp det er, så kan giftlinjen tlf 82121212 hjælpe dig.

Rens barnets mund for rester og giv vand at drikke inden du ringer. Hvis det er muligt, så tag gerne resterne med så lægerne kan se hvilken svamp det drejer sig om.

Der findes især 5 farlige svampe, hvoraf grøn og snehvid fluesvamp er de farligste. De er så også meget farlige.

Du er velkommen til at printe og sende denne til børnehaver, vuggerstuer m.m.

Her en lille oversigt over vores 5 farligste svampe herhjemme;

Grøn Fluesvamp Skal der blot et lille stykke til, for at give en dødelig dosis til en voksen person. Symptomerne kommer ikke straks, men typisk inden for 6-12 timer. På dette tidspunkt er de farlige giftstoffer allerede optaget i kroppen. Der findes endnu ingen modgift. Den dufter neutral eller lidt sødlig-vammel.
Vokser som en almindelig svamp i Danmark, typisk i haver, stier, skove m.m

Hvid Fluesvamp også kendt som ”Englen der dræber”, ser så uskyldig ud med sin smukke hvide farve. Men man må ikke lade sig snyde. Den hvide fluesvampe minder meget om den grønne og er en af landets giftigste svampe. Blot en halv svamp kan have dødelig virkning.

Igen rammer symptomerne først mange timer efter indtag. Det kan starte med lidt ondt i maven som så kan gå over igen. Leveren er dog allerede angrebet og det kan give dødelig lever og nyreskade.
Giften ødelægges ikke af tilberedning eller opvarming.

Randbæltet hjelmhat Svampen er ret almindelig i Danmark og vokser på stammer, stubbe og træflis af løv- og nåletræer. Den er meget giftig og kan give opkast og alvorlig sygdom. På engelsk kaldes den Funeral Bell. Der er endnu ingen registrerede dødsfald i danmark.

Puklet Giftslørhat er meget giftig og kan forårsage nyreskader, som kan kræve dialyse og transplantation. Den vokser typisk i nåleskove og så smager den af radiser.

Stenmorkel ses i foråret men er ret sjælden.
Svampen er dødelig giftig, hvis den spises rå. Nogle kogebøger angiver at giften fjernes ved at tørre eller koge dem. Dette er ikke sikkert og frarådes derfor.

Pas på hinanden og vores børn. De ser alle spændende ud og fristende lige at smage på.

Små Liv